Chester Rose

http://www.youtube.com/watch?v=earJc1XVoV0&feature=related

Chester Bennington från Linkin Park sjunger Sweet Child o' Mine utklädd som Axl Rose från Guns N' Roses som en helt spontan, kul grej på en Linkin Park konsert. Hysteriskt kul om du frågar mig, som gillar båda banden.
Men man måste ta det för vad det är.

Mannen som bevisade att tjat lönar sig

Efter Visingsö gjorde vi en stor omväg i form av en cirkel genom den småländska kommunen Aneby. Anledningen var en sevärdhet som jag hittat i boken "Sveriges 100 märkligaste sevärdheter". En svensk pyramid! Mitt ute i skogen ligger den, 7 meter hög och helt inklädd i koppar. Inuti är det inrett som ett litet gotiskt kapell med takmålningar och ett altare. Där vilar, balsamerad som en egyptisk faraon, den småländske baronen Malte Liewen Stierngranat, mannen som alltid fick sin vilja igenom.

Att läsa om hans liv roade mig oerhört så här kommer en (lång) sammanfattning:

Malte ville bli rik, men han tänkte inte jobba för det. Han rymde från sina föräldrahem till USA och började uppvakta dottern till en senator. Hennes föräldrar var helt emot att de kulle gifta sig och hon var inte heller övertygad så ennes föräldrar skickade henne till Frankrike. Malte fick hör detta och övertalade kaptenen på båten om att få åka med. När kvinnan gick iland stod Malte där vid kajen med en blombukett. Detta övertygade henne och de gifte sig.
   Tillbaka i USA levde de på pengar från hennes föräldrar och Malte blev även inbjuden till Vita huset och blev kompis med Theodore Roosevelt, som sedan gav Malte sin silverkäpp med inskriptionen "Teddy". Så småningom övertalade Malte sin fru om att de skulle flytta till Sverige, vilket de gjorde.
   Malte ville bo flott, så med pengar från hustruns föräldrar köpte han mark i Småland, nära Aneby. Där lät han bygga ett slott som han kallade Stjärneborgs slott. Inte långt därifrån går tåget förbi och det gjorde det redan då. Detta tyckte Malte var ytterst smidigt eftersom han då kunde ta tåget vart han än skulle. Men istället för att ta sig till närmsta station och hoppa på där så ställde han sig helt sonika vid spåret där det passerade hans ägor, viftade med silverkäppen, och tvingade tåget att stanna. När han skulle hem drog han helt enkelt i nödbromsen när tåget passerade Stjärneborg.
   Lokförarna blev snart mycket trötta på hela grejen och Malte blev till och med arresterad vid ett tillfälle. Men med sitt enträgna tjatande fick han till slut sin vilja igenom och därmed tillstånd att bygga en tågstation åt sig själv. Där passerade tåget sedan åtta gånger om dagen, men stationen stängdes samma år som Malte dog, 1960. Undrar varför...?
   Ett annat av Maltes projekt var att bygga ovan nämnda pyramid. Inspirationen kom från en resa han och hans fru gjort till Egypten. Efter lite strul med prästen, som vägrade välsigna bygget av ett sådant "hednatempel" fick han som han ville. En en de två gånger då Malte inte fick som han ville var när han ville dra in en telefonlinje i pyramiden. Ifall det blev något strul på Uppståndelsedagen skulle han i så fall kunna runga och tala om detta. Men det här gången fick han inte om han ville. (Andra gången Malte fick ge sig var i en dispyt om vilket håll en staty skulle vändas mot. Den andra ägde marken och därför var Malte tvungen att ge sig.)
   Efter att ha varit otrogen blev Malte utslängd. Han reste då till Skåne. Pank som han var behövde han någon ny att snylta på så han uppvaktade en kvinna och gifte om sig. De byggde ett hus (med hennes pengar) och då Malte inte ville ha en massa grannar tjatade han till sig en hembygspark för att förhindra detta.
   Andra roliga fakta om Malte är att han tjatade sig till att få vara först in på OS arenan 1912, givetvis med silverkäppen i högsta hugg. Han släpade dessutom alltid med sig sin gravkista vart han än åkte, eftersom han ju aldrig kunde vara säker på när han skulle dö. Kistan var i österrikisk bok och måste ha varit väldigt tung, insidan var nämligen klädd i koppar. Dessutom hade kistan inga handtag. Givetvis bar inte Malte kistan själv, det fick han någon annan att göra. Medan han bodde på slottet bjöd han alltid sina gäster att provligga kistan när de kom på besök.
Vilken kille!

Visingsö

Efter Skojsröjet bestämde vi att det var värt omvägen att spendera en natt på Visingsö utanför Gränna. Vi stannade till vid Brahehus som ligger längs E4:an. Per Brahe d. y beställde byggnadsverket som änkrebostad åt sin hustru, men hon dog långt före honom och Brahehus användes för att härbergera betydande gäster.
   Brahehus ligger precis vid vägen och från ruinen har man en underbar utsikt över Vättern.  Även som ruin gör Brahehus ett mäktigt intryck och jag kan inte annat än tycka synd om de stackare som var tvungna att släpa stenarna upp för stupet på den sida som vätter mot Vättern. Att de ens valde att föra stenarna den vägen berodde tydligen på att alla andra alternativ var långa omvägar.
   Väl ute på Visingsö hann det bli kväll innan vi gått de fyra kilometrarna till vandrarhemmet för att lämna väskorna, fyra kilometer tillbaka till hamnen och det enda öppna matstället och äntligen fått mat. När det blev dags för Visingsborg hade det blivit mörkt. Så jag och Rosie sprang runt där med varsin mobil som ficklampa, lika glada som barn på julafton.
   Det är en sådan häftig känsla befinna sig på en så historisk plats. Allt gammalt, allt som hänt där, under flera hundra år, (för att inte tala om tusen år, på en del andra platser på ön) känns så närvarande. Det är så man ryser och jag får en sådan där känsla av att jag måste röra stenarna för att kunna tänka: "Här vidrörde någon annan, precis här, för så längesedan, och placerade just den här stenen just här. Undrar vem det var och hur det såg ut här då?"
   Jag känner alltid att jag måste få veta allt om vilka som levde här och hur deras liv såg ut. Hur mycket jag än läser så får jag aldrig nog av historia, ju äldre desto bättre. Jag älskar att åka och titta på gala slott, borgar, kyrkor och ruiner. Visingsborg en sen kväll är verkligen stämningsfullt och har nu fått en plats på listan över mina favoriter bland Sveriges historiska sevärdheter.

Bloglovin

Följ min blogg med Bloglovin

Rejmyre

För ett tag sedan hittade Rosie en rockfestival i Rejmyre, av alla ställen. Rejmyre är en liten håla norr om Norrköping. Där finns ett glasbruk men det är nog allt. Festivalen heter Skojsröjet, vilket låter lagom oskyldigt. Hur som helst så ville Rosie väldigt gärna dit. Efter lite tjat gick jag med på att följa med. Första gången jag nämnde detta för mina föräldrar (som inte är några stora fans av rockfestivaler direkt...) var på morfars 70årsmiddag vilket fick mamma att sätta i halsen och pappa att utbrista:
- Rejmyre, men där har jag ju jobbat!
Hur stora är oddsen för det egentligen? Efter en liten diskussion där jag lovade att försöka att inte bli kidnappad eller dylikt och påhejad av mina mostrar som tyckte att det här var en jättebra idé så fick jag mamma lugn och hon frågade när jag skulle åka och med vem. Någon vecka senare åkte vi, med kartan i högsta hugg, mot Rejmyre.
Hur vi hade det? Låt mig göra en lista:

Boendet kallades festivalcamping vilket tydligen betyder åker med 5 tillhörande bajamajor.

Maten bestod av pizza, oavsett vilken tid på dygnet det råkade vara.

Temperaturen var trevlig under dagen och iskall på nätterna.

Största skada var mitt blåmärke-med-jack som jag fick av en tältpinnekatapult.

Bästa outfit var mannen som enbart hade ett par neonlila, genomskinliga, leopardmönstrade, håliga strumpbyxor, ett maglinne och en skum fjäderhatt.

Bäst bland banden var D-A-D och Hardcore Superstar. Rosie gillade verkligen W.A.S.P. och jag förstår henne men jag tyckte att de hade lite för många solon och störde mig lite på Blackie Lawless "Titta, jag är Gud"-pose även om jag måste erkänna att han har en fantastisk utstrålning.

Detta visade sig vara ett av de sällsynta tillfällen då Rosie haft en lyckad "plan".

Kräftfiskefiasko

Nu när det är dags för de årliga kräftskivorna har jag svårt för att inte tänka på vad jag gjorde ungefär vid den här tiden förra året. Jag, Rosie och hennes föräldrar Jerry och Linda skulle nämligen ut fiska kräftor. Det hela var Jerrys idé eftersom han visste en liten sjö mitt ute i ingenstans där han brukade tjuvfiska med sina kompisar när han var tonåring. Sedan dess hade han inte varit ens i närheten av sjön, men nu skulle vi dit.
   Med "My Michelle" med Guns N' Roses på högsta volym och bilen full av hinkar och andra attiraljer åkte vi iväg. Men motorvägen blev en landsväg som blev en grusväg som blev två hjulspår som blev en stig i skogen som så småningom tog slut på en liten äng. Efter att ha skumpat fram och lyssnat på Jerrys "det här var en riktig väg förut", "jag minns inte att det var så här igenväxt" och vår egna allsång kom vi rejält omskakade ut på den lilla ängen. Jerry försäkrade att han hittade till sjön till fots härifrån så vi packade ur bilen och lämnade den åt sitt öde.   
- Det är inte långt kvar till sjön, sa Jerry.
Efter en timme hade vi fortfarande inte sett skymten av sjön och Linda hade börjat leta efter svamp istället för vatten och kräftor. Men så öppnade sig skogen och vi såg... en stuga.
- Nu vet jag var vi är, vi har gått en liten omväg men nu är det inte långt kvar, sa Jerry. Så vi fortsatte gå.
   Efter ungefär en halvtimme började det skymma och vi började bli riktigt hungriga. Jag började se mig om efter bär eller harsyra istället för att titta efter svamp. Sent omsider kom vi fram till sjön. Alla jublade, förutom Jerry.
- Hörrni, vi är på fel sida. Ser ni där borta, mittemot oss? Det är dit vi ska! Till saken hör att detta var en väldigt långsmal sjö och att det var flera kilometer risig granskog mellan oss och den plats han pekade på. Molnen var oroande mörka och det hade börjat skymma på allvar. Dessutom hade vi gått världens omväg och var hungriga. Men Rosie såg positivt på situationen, som alltid. Så vi började gå igen, fortfarande glada och optimistiska.
- Nu ska ni se att vi snart är framme, sa Jerry.
   Resten av vandringen innefattade att vada genom ett träskliknande område, klättra igenom ett område med stormfällda trädstammar och att krypa genom granris i beckmörker. Men vi kom faktiskt fram till slut och Linda hittade till och med svamp på vägen. Hur hon lyckades se den i mörkret har jag ingen aning om. Sista halvtimmen hade det regnat till och från men nu tog det fart på allvar. Vid det här laget var vi blöta, smutsiga och väldigt hungriga. Jerry gick för att se om det fanns några kräftor och Linda tog fram engångsgrillen och kyckligen som hon tagit med sig i fall det skulle sluta så här.
   Jerry meddelade att det inte fanns några kräftor, så den delen av utflykten hade varit förgäves. Linda lyckades få fyr trots regnet men det slocknade lika snabbt och det enda som hände var att kycklingen blev blöt. Efter några olika men misslyckade försök att värma maten kom jag på att om vi skulle kunna bygga en klotgrill om vi hade en hink, så att kycklingen och grillen var skyddade från regnet. Sagt och gjort så letade Linda fram en hink och sedan grillade jag kycklingen genom att hålla en hink över grillen med ena handen och grilla med den andra. Bröden regnade bort men vi fick i alla fall varm kyckling.
   Efter maten bestämde vi oss för att gå till bilen och åka hem. Vi var rörande eniga om att vi inte ville tälta i skogen som vi tänkt från början. Några hundra meter från där vi grillat hittade vi en bred, fin stig som ledde oss rakt till bilen. Promenaden tog en kvart. Jämfört med den tretimmars strapats som krävdes för att komma fram var detta skrattretade. Så körde vi hem med en fångst bestående av cirka tio svampar, med värmen på max och återigen med allsång till Guns N' Roses.


Järn

De senaste veckorna har jag varit otroligt trött, trots att jag sovit mer än någonsin. Till slut insåg jag att det nog inte bara berodde på sömn eller brist på sömn, rättare sagt. Det visade sig att jag har järnbrist. Så nu går jag på köttdiet, vilket innebär att alla mina måltider består av minst 60 procent kött. Det beror inte främst på att jag är jättemotiverad att få i mig massa järn utan mer på att alla andra är det.
   Idag gjorde mamma pyttipanna på fyra sorters kött och till det fick jag juice, eftersom man tydligen tar upp järn bättre om man får i sig massa C-vitamin. Till frukost kommer jag inte undan med mindre än 10 skivor skinka eller liknande på mackan och om jag vill ha något grönt är det persilja, spenat, broccoli elelr något annat med mycket järn i som gäller.
   I går var jag hos Rosie och när hennes släkt fick höra om min järnbrist lagade Rosies mamma "järngryta". Maträtten innehåller allt man kan tänka sig som är rikt på järn, massa kött, broccoli, spenat... och det var faktiskt himmelskt god. Rosies mormor gav mig en hel flaska hemgjort saft eftersom jordgubbar innehåller järn och eftersom bär innehåller C-vitamin.
   Oscar försöker också hjälpa till. Han hittade en pepp-låt till mig på YouTube. Refrängen går ungefär så här: "Kött, kött, kött! Det är kött jag vill ha! Kött, kött, kött! Jag äter kött varje dag! Kött, kött, kött! Det är kött det ska va'! Åh vad kött är bra!" Melodin är givetvis överdrivet poppig, videon helskum och verserna helt sjuka.
Tack allihop! jag vågar inte ens tänka på vad ni skulle hitta på om jag blev allvarligt sjuk någon gång...

Topp 3 - Udda smeknamn

1. Fantastiska Sköldpaddsdamen

2. Yxmannens dotter

3. Bambi

Ja, jag har faktiskt blivit kallad ovanstående. Oftare än jag önskat, dessutom.
Tack och lov så ligger alla tre i det förflutna nu.

Kanotäventyr

Igår paddlade jag kanot med familjen. Solen sken och ån låg blank. Det var en av de där perfekta sommardagarna som man ser alltför sällan. Hela dagen var lugn och det enda udda som hände var när mamma ställde sig i en myrstack efter att ha badat och sedan i panik försökte slå bort myrorna med sina trosor. För att vara min familj var detta en ovanligt normal utflyktsdag. Hur som helst så fick det mig att tänka på en helt annan dag då jag också paddlade kanot.
   Det var för två somrar sedan som jag och Annie bestämde oss för att vi skulle ut och paddla på havet. Hennes pappa hade en gammal metallkanot som vi fick låna. Det var fint väder och alldeles lagom mycket vind så vi paddlade glatt ut till en ö ute i skärgården. Ingen av oss hade kollat väderleksprognosen och det blev därdör en stor överraskning när vädret slog om och det började blåsa upp och regna. Först tänkte vi vänta ut ovädret men en timme senare var det ännu värre och vågorna gick höga.
   Vi insåg att vi helt enkelt var tvungna att paddla i ovädret eller vänta ut det, vilket kunde ta flera timmar. Brist på mat, ingen mobiltäckning och kalla blöta kläder övertygade oss om att göra ett försök. Först gick det bra men när vi var tvungna att svänga runt och paddla snett mot vågorna blev det värre. Men vi kämpade på och paddlade som dårar. Bakom mig hörde jag hela tiden Annie skrika:
- Paddla! Paddla! Ta i! Paddla!
   Till slut orkade vi inte utan hoppade i och simmade kanoten mot land istället. Det gick lättare men vi hade nu drivit iväg en bra bit från rätt kurs. En stund senare kom en motorbåt förbi. I den satt två äldre damer som haft picknick på en ö när ovädret kom. De trodde att vi var i sjönöd (vilket vi ju var, på sätt och vis) och drog upp oss i båten.
   Med kanoten på släp, insvepta i filtar och med två räddare som trugade i oss bullar kom vi så småningom tillbaka till bryggan varifrån vi hade startat ett antal timmar tidigare. Det roliga är att det brukar gå ungefär lika bra för oss alltid, oavsett hur bra idén var från början.

Just nu

Just nu lever jag efter:
Det är ingen lätt konst att sova. För att bemästra den måste man vara vaken hela dagen.
Friedrich Nietzsche
Favoritlåt just nu: Without you med Hinder
Favoritcitat just nu: En kompromiss är konsten att dela en kaka så att alla tror att de har fått den största biten.
Winston Churchill
Roligaste kommentaren idag:
- Om jag hoppar i vattnet här bland stenarna, vad får jag då?
- Ont!


Vattenpöl

För några dagar sedan tränade mamma, Sara och Filip terränglöpning. Det hade regnat och var glashalt på bergshällarna. På en som var särskilt hal lyckades mamma snubbla. Hon rullade runt och landade mitt i en lerig vattenpöl. Förutom ett imponerande antal skrapsår och andra mindre allvarliga skador så hade hon glömt stänga fickan där hon hade mobilen. Den flög således iväg, slog i en sten och landade i vattenpölen bredvid mammas, med några snygga jack i sidan.
    Innan mamma hann resa sig började mobilen givetvis ringa. Sara svarade och när pappa undrade om han fick prata med mamma sa hon:
- Nej, hon kan inte prata med dig just nu, hon ligger i en vattenpöl.
Detta tog pappa förvånandsvärt bra, som om det var något mamma brukar göra varje gång hon tränar.
   Mamma tyckte att hela situationen var hysteriskt rolig så hon bröt ihop och började skratta. Antagligen berodde det lika mycket på chocken. Oavsett anöedning så ledde det till Filips klockrena kommentar:
- Mamma! Gråter du? Tätt följt av en mycket förvirrad min då mamma svarade:
- Nejdå, jag skrattar!


RSS 2.0