Mannen som bevisade att tjat lönar sig

Efter Visingsö gjorde vi en stor omväg i form av en cirkel genom den småländska kommunen Aneby. Anledningen var en sevärdhet som jag hittat i boken "Sveriges 100 märkligaste sevärdheter". En svensk pyramid! Mitt ute i skogen ligger den, 7 meter hög och helt inklädd i koppar. Inuti är det inrett som ett litet gotiskt kapell med takmålningar och ett altare. Där vilar, balsamerad som en egyptisk faraon, den småländske baronen Malte Liewen Stierngranat, mannen som alltid fick sin vilja igenom.

Att läsa om hans liv roade mig oerhört så här kommer en (lång) sammanfattning:

Malte ville bli rik, men han tänkte inte jobba för det. Han rymde från sina föräldrahem till USA och började uppvakta dottern till en senator. Hennes föräldrar var helt emot att de kulle gifta sig och hon var inte heller övertygad så ennes föräldrar skickade henne till Frankrike. Malte fick hör detta och övertalade kaptenen på båten om att få åka med. När kvinnan gick iland stod Malte där vid kajen med en blombukett. Detta övertygade henne och de gifte sig.
   Tillbaka i USA levde de på pengar från hennes föräldrar och Malte blev även inbjuden till Vita huset och blev kompis med Theodore Roosevelt, som sedan gav Malte sin silverkäpp med inskriptionen "Teddy". Så småningom övertalade Malte sin fru om att de skulle flytta till Sverige, vilket de gjorde.
   Malte ville bo flott, så med pengar från hustruns föräldrar köpte han mark i Småland, nära Aneby. Där lät han bygga ett slott som han kallade Stjärneborgs slott. Inte långt därifrån går tåget förbi och det gjorde det redan då. Detta tyckte Malte var ytterst smidigt eftersom han då kunde ta tåget vart han än skulle. Men istället för att ta sig till närmsta station och hoppa på där så ställde han sig helt sonika vid spåret där det passerade hans ägor, viftade med silverkäppen, och tvingade tåget att stanna. När han skulle hem drog han helt enkelt i nödbromsen när tåget passerade Stjärneborg.
   Lokförarna blev snart mycket trötta på hela grejen och Malte blev till och med arresterad vid ett tillfälle. Men med sitt enträgna tjatande fick han till slut sin vilja igenom och därmed tillstånd att bygga en tågstation åt sig själv. Där passerade tåget sedan åtta gånger om dagen, men stationen stängdes samma år som Malte dog, 1960. Undrar varför...?
   Ett annat av Maltes projekt var att bygga ovan nämnda pyramid. Inspirationen kom från en resa han och hans fru gjort till Egypten. Efter lite strul med prästen, som vägrade välsigna bygget av ett sådant "hednatempel" fick han som han ville. En en de två gånger då Malte inte fick som han ville var när han ville dra in en telefonlinje i pyramiden. Ifall det blev något strul på Uppståndelsedagen skulle han i så fall kunna runga och tala om detta. Men det här gången fick han inte om han ville. (Andra gången Malte fick ge sig var i en dispyt om vilket håll en staty skulle vändas mot. Den andra ägde marken och därför var Malte tvungen att ge sig.)
   Efter att ha varit otrogen blev Malte utslängd. Han reste då till Skåne. Pank som han var behövde han någon ny att snylta på så han uppvaktade en kvinna och gifte om sig. De byggde ett hus (med hennes pengar) och då Malte inte ville ha en massa grannar tjatade han till sig en hembygspark för att förhindra detta.
   Andra roliga fakta om Malte är att han tjatade sig till att få vara först in på OS arenan 1912, givetvis med silverkäppen i högsta hugg. Han släpade dessutom alltid med sig sin gravkista vart han än åkte, eftersom han ju aldrig kunde vara säker på när han skulle dö. Kistan var i österrikisk bok och måste ha varit väldigt tung, insidan var nämligen klädd i koppar. Dessutom hade kistan inga handtag. Givetvis bar inte Malte kistan själv, det fick han någon annan att göra. Medan han bodde på slottet bjöd han alltid sina gäster att provligga kistan när de kom på besök.
Vilken kille!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0